Greekbook

ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΑΣ Η ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΗΣ




600 ΑΥΓΑ

600 ΑΥΓΑ ΕΠΩΑΣΗΣ-ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ







120-140 ΑΥΓΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΠΩΑΣΗΣ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ

 60 ΑΥΓΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ


60-70 ΑΥΓΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ



84 ΑΥΓΑ
                                             

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

                                                                 84 ΑΥΓΑ 

                                                             100 ΑΥΓΑ
100 ΑΥΓΑ
84-100 ΑΥΓΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

100  ΑΥΓΑ

                                                               
                                         
                                      
                          Οι 5 φωτο πιο πανω  ειναι ενα παλιο ψυγειο διαστασεων 90 * 50*60
                                    το οποιο τροποποιησα για ενα φιλο σε μια μικρη μηχανη
                                     στο συνολο περιπου 70-85  αυγων κοτας  ...






       
                                             ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ  42-50 ΑΥΓΑ

                                           
Σε ωρα λειτουργιας με οσο το δυνατο καλυτερες
συνθηκες θερμοκρασιας υγρασιας για μεγαλητερα ποσοστα 
επιτυχιας


ΣΧΑΡΕΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΥΓΩΝ
ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ



ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΩΑΣΗ - ΕΚΚΟΛΑΨΗ

Λοιπον παμε απο την αρχη

     Σε επαγγελματικό επίπεδο είναι διαφορετική η επωαστική από την εκκολαπτική
 μηχανή. Στην επωαστική τα αυγά θα παραμείνουν καθ' όλη την διάρκεια της επώασης
και μετα θα μπούνε στην εκκολαπτική τρεις (3) μέρες πριν εκκολαφτούν.
 Πέρα από την ελαφρώς διαφορετική θερμοκρασία και υγρασία που έχει η εκκολαπτική μηχανή η βασική διαφορά είναι ότι στην εκκολαπτική τα αυγά δεν τα γυρίζουμε αλλά βρίσκονται ξαπλωμένα
σ' ένα σταθερό επίπεδο. Εγώ χρησιμοποιώ την ίδια μηχανή και για τους δυο σκοπούς.
     Καλό είναι πριν βάλουμε τα αυγά στην μηχανή να την θέσουμε σε λειτουργία 2 ώρες τουλάχιστον πιο νωρίς ρυθμίζοντας την θερμοκρασία και την υγρασία. Παντα και το ΤΟΝΙΖΩ ΠΑΝΤΑ
πρεπει ΤΑ ΑΥΓΑ που θα βαλουμε στην μηχανη να ειναι ιδια ,η κοτας ,η φασιανου
η γαλοπουλα ,η χηνας ,η ορτυκιου ποτε να μην τα μπερδευουμε ολα μαζι πρωτων γιατι εχουν διαφορετικη ημερομινια εκκολαψης και δευτερον αν ειναι ολα μαζι μειωνουμε το ποσοστο
επιτυχιας. Η ιδανική θερμοκρασία για επιτυχή επώαση είναι 100 F δηλ 37,7 C
για όλα τα πουλιά με πολύ ελαφρές αποκλίσεις από είδος σε είδος.
 Υπάρχει βέβαια ένα όριο ανοχής με χαμηλότερο το 36,6 και υψηλότερο το 38,8.
Αυγά που επωάζονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα έχει σαν αποτέλεσμα
να εκκολαφτούν πιο νωρίς.
 Η σχετική υγρασία πρέπει να είναι γύρω στο 47% με 54%κατά την φάση της επώασης. Την αυξάνουμε γύρω στο  60% με 70% μόλις οι νεοσσοί σπάσουν το κέλυφος του αυγού και αρχίσουν την προσπάθεια απόσπασής τους από αυτό για να μην κολλάνε στις μεμβράνες του αυγού. Η μέτρηση και ρύθμιση της υγρασίας είναι αρκετά δύσκολη θα έλεγα.
     Την υγρασία την αυξάνουμε ή την μειώνουμε με δυο τροπους η ηλεκτρονικα με αυτοματο
υγρασιοποιητη ( με μειονεκτημα οτι ειναι πανακριβως) η με την ποσοτητα του νερού που έχουμε στην μηχανή και την  ποσοτιτα αερα . Αν η ποσοτητα  του νερού δεν επαρκεί τότε μπορούμε να την μεγαλώσουμε βαζοντας  περισοτερο νερο
 μέσα στο δοχειο η βαζοντας μεγαλητερο δοχειο  ..η υγρασία μειώνεται όσο αυξάνει ο όγκος της μηχανής. Επίσης η υγρασίας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον αερισμό που πρέπει να έχει η μηχανή.
     Το νερό πρέπει που και που να το αλλάζουμε και να πλένουμε το πιάτο γιατί με το πέρασμα των ημερών πιάνει επάνω μια κρούστα που εμποδίζει την εξάτμιση του νερού. Η γονιμότερη περίοδος των πτηνών αντιστοιχεί στην πιο φωτεινή, δηλαδή από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να κυμαίνεται από 16ο C  έως 24ο C, ενώ η σχετική υγρασία μεταξύ 55% και 75%.
     Να θυμάστε πάντοτε κάτι. Δεν είναι η μηχανή αυτή που θα δώσει
 τα χαμηλά ή τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας αλλά ο δικός μας χειρισμός. 
Υπαρχουν δυο τυποι μηχανων οι ημιαυτοματες
στις οποιες γυρναμε τα αυγα δυο φορες την μερα με
το χερι ( ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΕΝΑ ΕΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΑΡΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΕΝΑ
ΜΟΧΛΟ ΓΥΡΝΑΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ)
Και υπαρχουν και οι αυτοματες που δεν κανουμε τιποτα τα κανει ολα μονη της με διαφορους μηχανισμους γυρνοντας τα αυγα αν μια ωρα μια περιστροφη 45 μοιρων..
αυτο πρεπει να γινετε γιατι αν δεν τα γυρναμε συμβαινει το εξης.....επειδη ο κροκος ειναι βαρυς πλακωνει το εμβρυο με αποτελεσμα να μην γονιμοποιηθει
     Το ποσοστό επιτυχίας το μετράμε διαιρώντας τους
νεοσσούς που βγήκαν προς το σύνολο των γονιμοποιημένων
 αυγών που βάλαμε στην μηχανή επί 100.
     Δυστυχώς δεν μπορούμε σχεδόν ποτέ να έχουμε
100% επιτυχία. Καθε μηχανη ξεκιναει
με ποσοστο 50-50 % με κυριο λογο τα αυγα μας
να ειναι σωστα και δυνατα με σπορο...
Αν εχουμε επιτυχια κατω απο το 50 % ειναι
σχεδον σιγουρο οτι κατι δεν εχουμε σωστα υγρασια
θερμοκρασια εξαερισμος της μηχανης
 εκτος  και αν η μηχανη μας εμεινε χωρις
ρευμα πανω απο οκτω ωρες χωρις να το γνωριζουμε και τα παγωσαμε.....αν το
ποσοστο ειναι 50 % και πανω ειναι σιγουρο
οτι η μηχανη δουλευει καλα και το ποσοστο
εξαρταται απο αλλους τριτους παραγοντες οπως ανατομια του αυγου
συλλογη των αυγων και καποιο ποσοστο αυτων που δεν εγινε εκκολαψη (κλουβια)
 .ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ
ΑΥΓΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ (  4 cm ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΑΥΓΟΥ )
ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΑ .....ΤΑ ΣΚΟΥΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
ΠΟΛΥ ΑΣΒΕΣΤΕΙΟ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ
ΣΠΑΝΕ ΕΥΚΟΛΑ ....ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ
ΝΕΟΣΣΟΙ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ
ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΙΣ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ..Οσο τωρα
για την φυλαξη των αυγων (βασικος παραγοντας)
κανουμε το εξης.....μαζευουμε τα αυγα ημερισιος
και τα τοποθετουμε σε αυγοθηκες ΠΑΝΤΑ με την μυτη
προς τα κατω .... τα τοποθετουμε σε δροσερο μερος
 και μακρια απο το βλεμμα του ηλιου (προς θεου οχι ψυγειο)
Η ιδανική θερμοκρασία για φύλαξη των αυγών είναι 13 με 17  βαθμοί C. Με αρκετά μεγαλύτερες ή μικρότερες θερμοκρασίες θα έχουμε αρκετές απώλειες σε συνδυασμό πάντα και με τις μέρες φύλαξης. Χαμηλότερες θερμοκρασίες θα καταστρέψουν το έμβρυο ενώ υψηλότερες θα προκαλέσουν την ανάπτυξη του εμβρύου με αποτέλεσμα να γίνει αδύνατο και να πεθάνει.
Μαζευουμε λοιπον αυγα το πολυ μιας εβδομαδας
και τα τοποθετουμε στην μηχανη.. . Μέχρι μιας βδομάδας αυγά θα έχουμε απώλεια 1%,
για 10 ημερών η απώλεια ανέρχεται στο 10%, για δυο εβδομάδων αυγά στο 15% κοκ.
Τα αυγά που θα επωάσουμε
 πρέπει οπωσδήποτε να είναι γονιμοποιημένα. Δυστυχώς όμως
 δεν υπάρχει κάποια μέθοδος που να μας υποδεικνύει τα γονιμοποιημένα
αυγά από τα μη. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε
είναι να μειώσουμε τα θηλυκά πουλιά ή να αυξήσουμε
τα αρσενικά, ανάλογα στο είδος. Τα θηλυκά πουλιά κάνουν
"αποθήκευση" σπέρματος. Αυτό σημαίνει ότι με ένα ζευγάρωμα
 τα αυγά των επόμενων ημερών θα είναι γονιμοποιημένα.
   Τα γονιμοποιημένα φαίνονται μετά από την τέταρτη μέρα
επώασης ωοσκοπόντας τα. Η ωοσκόπηση μπορεί να γίνει εύκολα
με ένα χωνί μέσα στο οποίο υπάρχει μια λάμπα 40 WATT.
Δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη γιατί δεν δείχνει καλά τις σκιές μέσα στο αυγό...
 Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα χαρτονένιο χωνί μέσα στο
οποίο "πνίγω" μια 40άρα λάμπα. Το φως έχει μια μόνη
διέξοδο, την στενή μπροστινή τρύπα. Αυτή την εφαρμόζω
 στο πίσω μέρος του αυγού, στον αεροθάλαμο. Αν το αυγό
 είναι γονιμοποιημένο, στην τέταρτη μέρα αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω
από το αυγό κόκκινες μικρές φλεβίτσες και μια μικρή σκούρα κηλίδα στο
 εσωτερικό, που είναι το έμβρυο που μεγαλώνει. Όσο περνούν οι μέρες τόσο
 η κηλίδα θα γίνεται και πιο μεγάλη.
Πιστεύωοτι αν καταφερουμε να εχουμε ένα ποσοστό της
ταξεως 70 % είναι  πάρα πολύ καλό.
     Πολλούς θανάτους τους έχουμε 4η με 5η μέρα αλλά
 τους περισσότερους τις τελευταίες μέρες, τις μέρες της
 εκκόλαψης. Σ' αυτές τις μέρες είτε το πουλί πεθαίνει αφού
 έχει σπάσει ελαφρά το κέλυφος αλλά δεν μπορεί να βγει είτε
δεν προλαβαίνει ούτε το κέλυφος να σπάσει.
     Η τελευταία περίπτωση αναφέρεται σαν "θάνατος στο κέλυφος"
και είναι η περίπτωση για την οποία δεν έχουμε ακριβή συμπεράσματα
το τι φταίει.....μαλλον το ασβεστειο που περιεχει το καθε αυγο..
     Πάντως πολλές φορές φταίει το ίδιο το έμβρυο είτε λόγω
φυσικής αδυναμίας είτε κακής διατήρησης των αυγών μέχρι να μπουν
στη μηχανή είτε λόγω κάποιας ασθένειας. Να μην κατηγορούμε λοιπόν
πάντοτε τη μηχανή ή τους εαυτούς μας.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΗΜΩΝ ΟΝΤΑ
ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΜΑΣ
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ..



     Στον παρακάτω πίνακα παραθέτω το σύνολο ημερών επώασης και εκκόλαψης ορισμένων ειδών πουλιών


ΕΙΔΟΣ  ΜΕΡΕΣ     ΓΥΡΙΣΜΑ ΑΥΓΩΝ





















































Ορτύκι 16 – 17  Από 1η έως 14η ημέρα
                     
Κότα    20 – 21 Από 1η έως 18η ημέρα
              
Πέρδικα 23 – 24 Από 1η έως 20η ημέρα
                      
Φασιανός 24 – 25  Από 1η έως 21η ημέρα
                  
Φραγκόκοτα 26 – 28 Από 1η έως 23η ημέρα
                      
Πάπια 27 – 28 Από 1η έως 25η ημέρα
                    
Γαλοπούλα 28 – 30 Από 1η έως 26η ημέρα
                   
Χήνα 29 – 30 Από 1η έως 27η ημέρα
                   
Χηνόπαπια 34 – 35 Από 1η έως 31η ημέρα
                    
Παγώνι 28 – 29 Από 1η έως 25η ημέρα
                      Από 1η έως 25η ημέρα










ΠΩΣ  ΝΑ    ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ    ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ

50 ΑΥΓΩΝ

Λοιπον παμε βημα βημα.

1) θελουμε την σχαρα τοποθετισης και περιστροφης
   των αυγων  υπαρχει εδω
  http://www.pet-eshop.gr/index.php?route=product/product&path=65_118&product_id=322

2) Βαση αυτων των διαστασεων που εχει η σχαρα μας
    κατασκευαζουμε το κουτι εγω τις δικες μου τις εκανα
    με πανελ αλουμινιου μπωρειτε να χρησιμιποιησετε
    και ξυλο

3) αντισταση για θερμοκρασια  υπαρχει εδω
    http://www.pet-eshop.gr/index.php?route=product/product&path=65_118&product_id=261

4) Θερμοστατης ηλεκτρονικος υπαρχει εδω
   http://www.antoniadis.com.gr/product_info.php?products_id=1961&ref=bestprice.gr

5) Εναν ανεμιστηρα υπαρχει εδω
http://www.ploutarchos.gr/Catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=20_100_110&products_id=331

6) Και το δοχειο νερου εγω εχω στις δικες μου
    κατι τετοιο http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=13149

7) θελουμε λιγο καλωδιο ενα φις
  και ενα ρελε ασφαλειας εδω
http://www.ergo-tel.gr/product_info.php?cPath=432&products_id=4804

8) και τελευταια  η σιτα  εκκολαψης
    ενα τελαρο με  τις  διαστασης της μηχανης εσωτερικα
  στο οποιο τοποθετουμε τα αυγα τις  τρεις τελευταιες μερες
 για να εκκολαπτουν εγω εχω κατι τετοιο
http://clima-expert.gr/stomia%20diatrito.html

Η κατασκευη ειναι η εξεις

 Κανουμε το κουτι
οσο ειναι η σχαρα των αυγων περιμετρικα και υπολογισουμε να μπαινει
και να βγαινει ανετα  το υψος της μηχανης το κανουμε 45 cm
 εχουμε λοιπον 5 cm επανω για τα οργανα θερμοστατη κτλ.
ενα χωρισμα και εχουμε το χωρο της μηχανης καθαρο
στο επανω μερος μπαινει η αντισταση στο κέντρο της οροφής και ο ανεμηστιρας προσοχή πρέπει να ρουφάει και να φυσάει προς τα πάνω και όχι πάνω στα αυγα
 ,και την σχαρα την τοποθετουμε
15 cm απο το κατω μερος τις μηχανης  , τελος το δοχειο νερου
κατω απο την σχαρα . Να μην ξεχασουμε να κανουμε δυο τρυπες Φ 25
στα πλαγια της μηχανης για  να περνη αερα
Οταν τελιωσουμε και ειμαστε ετοιμοι
βαζουμε 0,5 του
 λιτρο περιπου νερο στο δοχειο ρυθμιζουμε το θερμοστατη
να αναβει την αντισταση στους 37,2 βαθμους και να σβηνει στου 37.7
κανονικα μετραμε σε φαρεναιτ αλλα για να μην μπερδευτουμε το
γραφω  ετσι , βαζουμε τη μηχανη να δουλεψει αν ολα ειναι σωστα
θα  εχουμε τις παραπανω ενδειξης σταθερες το μονο που μας μενει
ειναι να δουμε την υγρασια της . Με ενα υγρομετρο  το οποιο
τοποθετουμε μεσα στην μηχανη (να προτιμησετε με βελονες οχι
ηλεκτρονικα δεν ειναι σταθερα) και το αφηνουμε τουλαχιστον 1ωρα
στη μηχανη βλεπουμε τη υγρασια εχει η μηχανη εμεις θελουμε 50% με 55%
αν ειναι πιο κατω βαζουμε  λιγο παραπανω νερο αν ειμαστε  ψηλα
 αφαιρουμε λιγο και δινουμε περισοτερο αερα στη μηχανη ετσι καταφερνουμε να εχουμε την σωστη υγρασια
υπαρχη  και το αυτοματο συστημα ρυθμησης υγρασιας αλλα ειναι
πολυ ακριβω εδω http://pet-eshop.gr/web/index.php?route=product/product&path=65_118_130&product_id=250  δεν το συνιστω αν ολα πανε καλα
ειστε ετοιμη για τα πρωτα πουλακια


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.....

Για οτι θελετε να μαθετε μην
δισταζεται να επικοινωνησετε μαζι μου....

kwstasym@hotmail.gr

Τηλ. 6974527488

   






















































































































































14 σχόλια:

  1. Γειά σας κύριε κώστα θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία ποια είναι η ακριβης θερμοκρασία επώασης για τα αυγά της γαλοπούλας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα η θερμοκρασία είναι η ίδια για όλα τα πουλιά
    37.7 c 100 f και υγρασία 50-55% και 70-75% τις τρεις τελευταίες
    μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Εχω μία παραπλήσια μηχανή όπως αυτή
    http://www.petmania.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=219

    Το κουτί κάτω είναι ίδιο απλά το πάνω μέρος διαφέρει. Εάν κάνω ένα άλλο κουτί κάτω για περισσότερα αυγά θα λειτουργεί με την υπάρχουσα αντίσταση η θα θέλει να κάνω και τροποποιήσεις στους μηχανισμούς της. Για την υγρασία θα βάλω υγρασιόμετρο για να τα βολέψω αλλά δεν ξέρω εάν χρειάζεται ανεμιστήρα άλλον και αντιστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φίλε μου λίγο καθυστερημένα μα τώρα το είδα λοιπόν τα υλικά για κάθε μηχανή είναι συγκεκριμένα για τον ανάλογο χώρο και όγκο μεταβάλλοντας εσύ τον χώρο μεγαλώνοντας τον και με τα ίδια υλικά θα έχεις και μεταβολές στην υγρασία και θερμοκρασία με αποτέλεσμα να μην δουλευη σωστά.. Η γνώμη μου είναι να μην την πειράξεις λοιπόν αυτά και ότι χρειαστης Μην διστάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φίλε μου λίγο καθυστερημένα μα τώρα το είδα λοιπόν τα υλικά για κάθε μηχανή είναι συγκεκριμένα για τον ανάλογο χώρο και όγκο μεταβάλλοντας εσύ τον χώρο μεγαλώνοντας τον και με τα ίδια υλικά θα έχεις και μεταβολές στην υγρασία και θερμοκρασία με αποτέλεσμα να μην δουλευη σωστά.. Η γνώμη μου είναι να μην την πειράξεις λοιπόν αυτά και ότι χρειαστης Μην διστάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σας κύριε Κώστα θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία όσο αφορά τον ανεμιστήρα λέτε ότι πρεπει να ρουφάει και να φυσάει προς τα πάνω και όχι πάνω στα αυγά..δεν κατάλαβα σε πιο σημείο μπαίνει ? δηλαδη πρεπει να βγάζει τον αέρα της κλωσσομηχανης προς τα έξω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι φιλε απλα φυσάει στην οροφη και γυρναει τον αερα μεσα στην μηχανη

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση σας.
      Θα ήθελα να σας ρωτήσω η τρύπες στα δίπλα Φ25
      πρεπει να είναι μόνιμα ανιχτες?Ο αισθητηρας του θερμοστάτη σε πιο σημειο πρεπει να βρίσκετε π.χ στο ύψος του αυγού?

      Διαγραφή
    3. Τις ρυθμιζουμε αναλογος με την υγρασία του θαλαμου και το αισθητήριο στο υψος του αυγου

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή